Jimmy Carter devine primul fost președinte american CENTENAR din istorie. Împlinește azi 100 ani

Publicat: 01/10/2024, 03:36
Actualizat: 01/10/2024, 18:51

Fostul președinte american Jimmy Carter va împlini 100 ani în câteva ore. Este primul fost șef de stat american din istorie care atinge această vârstă. Acum nouă ani, Carter a anunțat la o conferință de presă că a fost diagnosticat cu cancer la creier și că „nu mai are mult de trăit”.

Cel de-al 39-lea președinte al Statelor Unite s-a născut pe 1 octombrie 1924, în Plains, Georgia. Provenind dintr-o familie de fermieri care a experimentat pe durata copilăriei Marea Depresiune,  a beneficiat de subvenții agricole ale programului „New Deal” adoptat de președintele democrat Franklin D. Roosevelt.

În 1946, a absolvit Academia Navală din Statele Unite și a servit ca ofițer în Marina Americană. După încheierea serviciului militar, Carter s-a întors în Georgia pentru a-și administra afacerea agricolă și a intrat în politică, devenind guvernator al statului în 1971.

În 1976, anul care a marcat împlinirea a 200 ani de la semnarea Declarației de Independență, candidatul democrat Jimmy Carter l-a învins în alegerile prezidențiale pe președintele republican Gerald Ford,  ajuns în funcție după demisia președintelui Richard Nixon  după scandalul Watergate din 1974.

Jimmy Carter, rezultatul a 200 ani de istorie americană

Semnarea Acordurilor de Pace de la Camp David dintre președintele Egiptului Anwar El Sadat și primul ministru al Israelului Menachem Begin, mediate de Jimmy Carter.
Semnarea Acordurilor de Pace de la Camp David dintre președintele Egiptului Anwar El Sadat și primul ministru al Israelului Menachem Begin, mediate de Jimmy Carter.

Mandatul său prezidențial (1977-1981) a fost marcat de realizări importante în politică externă: semnarea Acordurilor de la Camp David dintre Israel și Egipt în 1978 (cele două țări erau într-un conflict din 1948) și îmbunătățirea relațiilor cu China care făcea pași semnificativ spre liberalizare după moartea lui Mao Zedong.

A fost și președintele în timpul căruia au fost lansate filme cunoscute ca „Star Wars”, „Grease”, „Mad Max”, „The Shining”, „The Deer Hunter”, „Apocalypse Now” și „Alien”. Jocurile video arcade („Pac-Man” și „Space Invaders”) erau la a doua generație de console.  În 1977 a fost lansat pe piață calculatorul personal Apple II. Iar melodiile formațiilor muzicale Queen, AC/DC, ABBA și Rolling Stones erau hiturile vremii.

Șoselele Americii erau circulate de mașinile Oldsmobile Cutlass, se dansa pe muzica disco în cluburi, iar în avioane li se serveau pasagerilor meniuri cu fructe de mare. Sonde spațiale Voyager erau lansate pentru a explora misterele sistemului nostru solar. Se făceau progrese în domeniul laserului, calculatoarelor, energiei nucleare,  microcipurilor și robotică. Femeile purtau blugii evazați sau fuste mini, iar bărbații purtau cămăși cu gulere largi.

Statele Unite aniversaseră două secole de existență.  Păreau a fi vremuri pline de bunăstare și pace.

„Criza ostaticilor” – Cel mai mare eșec al președinției Carter

De fapt, anii 1977-1980 au fost la fel de critici ca anii 2021-2024, iar America încă era afectată de „sindromul Vietnam”. Comunismul părea să câștige în fața capitalismului după scandalul Watergate din 1974 și căderea Saigonului în 1975. Mai mult de jumătate din suprafața planetei era sub stăpânire totalitară.

Autoritarismul luase amploare după venirea pe scena geopolitică a ayatollahului iranian Ruhollah Khomeini și a dictatorului irakian Saddam Hussein, protagoniștii unui război sângeros care a marcat anii ’80.

Revoluția islamică din Iran, 1979 - Ayatollahul Khomeini preia puterea după abdicarea sahului Mohammad Reza Pahlavi, aliat pro-SUA.
Revoluția islamică din Iran, 1979 – Ayatollahul Khomeini preia puterea după abdicarea sahului Mohammad Reza Pahlavi, aliat pro-SUA.

Criza ostaticilor din Iran a reprezentat cel mai grav eșec de politică externă al lui Carter.  În 1979, după Revoluția Islamică, 53 de americani au fost luați ostatici la ambasada SUA din Teheran. Carter a încercat mai multe soluții diplomatice și a autorizat o operațiune militară de salvare (Operațiunea Eagle Claw), dar aceasta a eșuat lamentabil, ducând la moartea a opt soldați americani după prăbușirea unui avion și al unui elicopter.

Criza a durat 444 de zile și s-a încheiat chiar în ziua după ce Carter a părăsit Casa Albă.

Pentru a combate invazia sovietică a Afganistanului, Carter i-a finanțat și înarmat pe mujahedini

Invazia sovietică a Afganistanului în 1979 a dus la deteriorarea relațiilor cu Uniunea Sovietică. Carter a răspuns prin boicotarea Jocurilor Olimpice de la Moscova din 1980 și a introdus sancțiuni economice. A impus un embargo pe cereale împotriva sovieticilor.

Jimmy Carter și secretarul general al Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev, la discuțiile privind semnarea tratatului SALT II pentru reducerea armelor nucleare strategice, 18 iunie 1979, Viena
Jimmy Carter și secretarul general al Uniunii Sovietice, Leonid Brejnev, la discuțiile privind semnarea tratatului SALT II pentru reducerea armelor nucleare strategice, 18 iunie 1979, Viena

Aceste măsuri nu au avut un impact semnificativ asupra URSS și nu au reușit să prevină extinderea influenței sovietice în regiune. A permis CIA să inițieze Operațiunea Cyclone pentru a înarma și finanța mujahedinii afgani din Afganistan din 1979 în încercarea de a combate invazia sovietică, dar nu în mod direct. Ci printr-un intermediar major: Pakistan, un important aliat al SUA care este și astăzi.

Operațiunea Cyclone a fost una dintre cele mai lungi și mai scumpe operațiuni ascunse ale CIA întreprinse vreodată. Numai  695.000 dolari au fost investiți la mijlocul anului 1979, dar din 1980, a crescut dramatic la 20–30 milioane dolari pe an după venirea președintelui Ronald Reagan la Casa Albă. Sovieticii s-au retras învinși din Afganistan în timpul președinției lui Mihail Gorbaciov, după 10 ani de război. Fără ca americanii să anticipeze, mulți mujahedini au devenit ulterior talibani și chiar teroriști al-Qaida.

Președintele care a dotat forțele militare SUA cu avionul F-16 și tancul M1 Abrams

Ce este remarcabil la Jimmy Carter și administrația sa este aprobarea cheltuielilor pentru ca industria militară americană să fabrice în număr mare:

  • avioanele A-10 Thunderbolt II;
  • elicopterele AH-64 (introduse din 1986);
  • rachetele HIMARS (introduse din 1983);
  • vehiculele blindate Bradley IFV (introduse din 1981);
  • obuzierele M109A2 Paladin (introduse din 1983);
  • rachetele MIM-104 Patriot (introduse din 1981);
  • tancurile M1 Abrams (introduse din 1980);
  • avioanele Lockheed F-117 Nighthawk (introduse din 1983, retrase din 2008).

Toate acestea au fost introduse în uz militar din anii 1980. Tot în timpul administrației Carter, avionul F-16  a fost introdus în aviația americană din 1978, fiind cea mai puternică aeronavă supersonică de luptă la aceea vreme.

General Dynamics F-16 Fighting Falcon (foto din 1988) - Acest avion supersonic proiectat și fabricat din 1973, a fost testat pentru prima oară în 1974 și a fost introdus în aviația SUA în 1978, în timpul președinției lui Jimmy Carter. S-au fabricat 4.600 de exemplare de atunci. Din cele 2.145 care mai sunt operaționale în prezent, 20 vor fi în aviația Ucrainei până la finalul anului 2024.
General Dynamics F-16 Fighting Falcon (foto din 1988) – Acest avion supersonic proiectat și fabricat din 1973, a fost testat pentru prima oară în 1974 și a fost introdus în aviația SUA în 1978, în timpul președinției lui Jimmy Carter. S-au fabricat 4.600 de exemplare de atunci. Din cele 2.145 care mai sunt operaționale în prezent, 20 vor fi în aviația Ucrainei până la finalul anului 2024.

Toate aceste arme au fost utilizate în războaiele din Irak și Afganistan. Sunt folosite azi de către ucraineni pentru a se apăra de invazia Rusiei și de israelieni în războiul cu grupările teroriste.

Jimmy Carter și cancelarul vest-german Helmut Schmidt inspectează trupele NATO
Jimmy Carter și cancelarul vest-german Helmut Schmidt observă trupele NATO

Criza petrolului: A fost primul președinte care a instalat panouri solare la Casa Albă

Deși Carter a fost conștient de necesitatea reducerii dependenței Americii de petrolul străin, nu a reușit să implementeze cu succes o politică energetică care să reducă această dependență. Crizele petroliere și creșterea prețurilor la energie din 1979 au ca urmare a revoluției islamice din Iran a creat tensiuni internaționale și au afectat economia SUA.

Criza petrolieră din 1979. Șoferii americani stau la coadă pentru a-și alimenta mașinile cu benzină.
Criza petrolieră din 1979. Șoferii americani stau la coadă pentru a-și alimenta mașinile cu benzină.

Președintele a creat o politică energetică națională care a inclus conservarea, controlul prețurilor și noi tehnologii. S-a confruntat cu riscul unui accident nuclear la Three Mile Island. Administrația sa a înființat Departamentul de Energie al SUA și Departamentul de Educație .

Primul panou solar instalat la Casa Albă a fost montat în 1979. Acesta a fost un simbol important al angajamentului său față de politicile energetice alternative și de protejare a mediului. Carter a dorit să atragă atenția asupra dependenței Americii de combustibilii fosili și să promoveze utilizarea surselor regenerabile de energie, în special în contextul crizei energetice din anii ’70.

Jimmy Carter a fost primul președinte care a instalat panouri solare la Casa Albă. Sursa Foto: Profimedia
Jimmy Carter a fost primul președinte care a instalat panouri solare la Casa Albă. Sursa Foto: Profimedia

Stagflația și „criza încrederii” în politicieni 

Economia americană în timpul președinției lui Carter a fost marcată de  stagflație o combinație neobișnuită de inflație ridicată, șomaj crescut și creștere economică stagnantă. Inflația a atins niveluri de aproape 14%, iar șomajul a fost ridicat, ceea ce a dus la scăderea nivelului de trai și nemulțumiri populare.

Deși a avut unele idei progresiste, Carter a avut dificultăți în a colabora cu Congresul, chiar și cu membrii propriului său partid. Aceasta a dus la lipsa de susținere pentru multe dintre inițiativele sale și l-a făcut să pară izolat politic.

În discursul „crizei încrederii” din 1979, Carter a vorbit despre o criză morală și  pierderea încrederii populației în guvern și în viitorul națiunii. Deși a intenționat să fie un apel la solidaritate, mulți americani l-au perceput ca pe o critică la adresa publicului, afectându-i popularitatea.

Fostul guvernator republican al Californiei,Ronald Reagan, câștigă alegerile din 1980 și devine al 40-lea președinte SUA.
Fostul guvernator republican al Californiei,Ronald Reagan, câștigă alegerile din 1980 și devine al 40-lea președinte SUA.

A pierdut alegerile pentru al doilea mandat, dar a avut cea mai spectaculoasă activitate post-prezidențială din istorie

Deși Carter a încercat să abordeze probleme complexe, lipsa succesului în gestionarea crizei economice și internaționale i-a afectat considerabil șansele de a fi reales. El a pierdut alegerile din 1980 în fața lui Ronald Reagan, un candidat mult mai optimist și carismatic, potrivit CNN.Carter s-a arătat deschis sistemului de  asigurări sociale și Medicare, precum și programelor de protecție socială.

„Iată-ne din nou”, i-a spus Regan pe ton disprețuitor lui Carter într-o dezbatere prezidențială, negând că se opune însăși ideii de Medicare. Reagan a spus că pur și simplu s-a opus versiunii care a devenit lege. După încheierea mandatului, Carter a avut o activitate notabilă în filantropie și drepturile omului, în special prin Fundația Carter.

Jimmy Carter este văduv în prezent. Și-a pierdut soția, pe fosta Prima Doamnă Rosalynn Carter, decedată pe 19 noiembrie 2023, la vârsta de 96 ani. Sursa Foto: Profimedia
Jimmy Carter este văduv în prezent. Și-a pierdut soția, pe fosta Prima Doamnă Rosalynn Carter, decedată pe 19 noiembrie 2023, la vârsta de 96 ani. Sursa Foto: Profimedia

A primit Premiul Nobel pentru Pace în 2002 pentru eforturile sale în soluționarea pașnică a conflictelor internaționale și pentru promovarea drepturilor omului. În cei aproape 44 de ani de când și-a încheiat mandatul, Carter a ajutat la eradicarea viermelui de Guineea, un parazit care a infectat aproximativ 3,5 milioane de oameni la mijlocul anilor ’80. În 2023, numai 14 au fost infectați, potrivit Centrului Carter.

Jimmy Carter a anunțat recent că o va susține pe candidata democrată Kamala Harris la alegerile din acest an. Joe Biden l-a omagiat pe fostul președinte și colegul său de partid pentru ziua aniversară, dar și-a exprimat și condoleanțele.

„Știm că aceasta este prima zi de naștere fără Rosalynn Carter. Este dulce-amar, dar știm că ea este mereu cu tine. Este în inima ta, nu va pleca niciodată. Poate că nu mai este, dar va fi mereu cu tine. Va fi mereu acolo și știu că știi asta”.

Citește și: 

Președintele american care a declarat război „sărăciei” și „rasismului”, dar a pierdut războiul din VIETNAM. A renunțat să mai candideze

Se retrage Biden mâine din alegerile prezidențiale? Valul de speculații după dezbaterea sa cu Trump ia amploare în SUA

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Liviu Dragnea face un anunț surprinzător. Candidatul pe care îl susține la scrutinul de duminică
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Polonia, îngrijorată de escaladarea conflictului în Ucraina: „Simțim că necunoscutul se apropie”
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături...
„Cel mai singuratic om din lume” trăiește la -70 grade, la 5 ore distanță de...
Dmitri Medvedev, în culmea satisfacției, după atacul rusesc cu noua rachetă balistică: „Asta ați vrut?...
Lidia Buble, înșelată cu cine se aștepta mai puțin: 'Era angajata noastră'
Andreea Bănică, noi imagini HOT pe internet. Fanii au crezut că nu văd bine: solista...
Impact uriaş pentru România după ce va adera şi terestru la Schengen
Ghiță a murit pe loc, în mașina ruptă în două, în Maramureș. A fost găsit...
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Structură ENIGMATICĂ găsită în jurul unei stele din afara galaxiei noastre
Obligatoriu pentru românii care nu stau la adresa din buletin. Regula se aplică pentru toți
Locul din România în care Creatorul a împărțit muritorilor o bucățică de cer. E binecuvântat
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a...
Adriana Bahmuțeanu, despre relația cu fostul soț din ultima perioadă. Ce i-au spus copiii ei...
A îngropat Dana Roba securea războiului cu părinții lui Daniel Balaciu? Cum a decurs întâlnirea...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Autoritățile italiene au recuperat artefacte în valoare de 8 milioane de euro excavate ilegal